Citronpaj med marängtäcke

Mat & dryck, Vardagsmys.. Permalink0
Har varit sugen på marängpaj med marängtäcke hur länge som helst nu, så idag har jag äntligen bakat pajen och den doftar ljuvligt. Ska först äta lite lunch sen ska jag testa om den verkligen är så god som jag tänker att den är. 
 
Till en paj, ca 10 bitar behövs
 
Pajdeg:
75 g smör
½ dl florsocker
½ krm salt
2 ½ dl vetemjöl
1 ägg
 
Citronkräm:
2 citroner (skal och saft)
2 dl strösocker
3 ägg
2 äggulor
100 g smör
 
Maräng:
2 äggvitor
2 dl strösocker
 
Hacka ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en rund pajform och låt vila i kyl minst 30 min. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 min. Låt svalna. Blanda citron, socker och ägg i en kastrull. Sjud på svag värme under ständig omrörning tills krämen har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. Bred ut krämen i pajskalet. Vispa äggvitorna med 1 msk socker till ett fast skum. Koka resten av sockret med ½ dl vatten tills temperaturen är 125°. Häll det heta sockret i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa 5 min tills marängsmeten svalnat. Fyll smeten i en spritspåse. Sätt ugnen på grill 250°. Spritsa toppar av marängen på citronkrämen. Gratinera i ugnen tills topparna har fått färg. Servera med lätt vispad grädde.
 
 
 
Till top